Categories
Dieta ir Mityba

Šiek tiek apie rūgusį pieną

Pienas, dieta, mityba, rūgpienis

Nežinia, kada žmonės ėmė rauginti šviežią pieną ir gerti šį produktą, įgijusį naujų savybių. Apie recepto senumą galima spręsti iš mitų ir legendų, istorinių faktų. Prancūzų monarchas Liudvikas XIV sirgo sunkia virškinimo sistemos liga ir išsigydė rūgusiu pienu. Apie tai sužinojo rusų mikrobiologas ir darvinistas I. Mečnikovas. Tyrinėdamas ilgaamžiškumą, jis nustatė, kad daug ilgaamžių žmonių vartojo produktus, kurių gaminimui buvo naudojamas rūgęs pienas. Studijuodamas šio produkto poveikį žmogaus organizmui, I. Mečnikovas atrado, kad jis pakeičia mikroflorą, tai yra ligas sukeliantys mikrobai ištirpsta rūgštyje. I Mečni-kovo hipotezė apie ilgaamžiškumą grindžiama tuo, kad fermentacijos metu žarnyne išsiskiria indolas, skatolas ir t.t., kurie organizmui yra kenksmingi.

Rūgštus pienas juos neutralizuoja, tuo pačiu ilgindamas žmogaus gyvenimą. Šiuolaikiniai mokslo tyrimai patvirtino teigiamas pieno savybes ir vertybes, įrodydami, kad senėjimo procesą sąlygoja daugybė faktorių, o geras rūgštaus pieno poveikis – vienas senatvę atitolinančių faktorių.

Tam tikroje temperatūroje paraugintas šviežias pienas virsta nauju produktu, išoriškai primenančiu želė, kurio cheminė sudėtis tokia: 100 g yra 4,2 g baltymų, 4,3 g riebalų ir 4,5 g angliavandenių. 100 g rūgštaus pieno tėra tik 76 kcal. Kadangi rūgštaus pieno kaloringumas nedidelis, jis rekomenduojamas kaip dietinis produktas žmonėms, siekiantiems suliesėti, irtiems, kurie nenori nutukti. Rūgusiame piene daug kalio – 100 g -190 mg, kalcio -150 mg ir fosforo – 135 mg. Jame yra beveik visi vitaminai, o raugintame ožkos piene daug PP vitaminų, arba nikotininės rūgšties, reikalingos smegenų funkcijoms. Taigi, šis produktas nepakeičiamas vaikams ir pagyvenusiems žmonėms.

Žymus bulgarų pediatras A. Fikovas tyrimais įrodė, kad po motinos pieno rūgęs pienas yra geriausias maistas krūtimi maitinamiems kūdikiams. Jį pediatrai naudoja skrandžio-žarnyno sutrikimų gydymui ir profilaktikai.

Rūgpienyje amino rūgščių yrą daug daugiau nei šviežiame piene. Tai skatina organizmo augimo procesą. Prisotintos riebalinės rūgštys išvalo kepenis nuo riebalinių lašų ir profilaktiškai gydo nuo aterosklerozės.

Gydomosios rūgusio pieno savybės išlieka ir gaminant iš jo kitus gėrimus, pavyzdžiui, pieno kokteilius. Rūgusį pieną galima naudoti daugybės patiekalų gamybai. Pavyzdžiui, rūgpienį sumaišius su vaisiais padaugėja vitaminų, ypač C, ir organinių vaisių rūgščių.

Šis produktas yra būtinas racionaliai, profilaktinei ir dietinei mitybai.

treneris.net

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *