Categories
Dieta ir Mityba

14 MAISTO PRODUKTŲ, DIDINANČIŲ TESTOSTERONO KIEKĮ VYRAMS!

1. Žuvis 
(ančiuviai, ešerys, upėtakis, otas , silkė, saira , lašiša, sardinės , krevetės) ,natūrali mėsa (be augimo hormonų)

2. Švieži vaisiai 
(abrikosai, melionas,obuolių, vynuogės, citrinų , mangų , apelsinų , papajų , persikų , kriaušių , ananasų , moliūgų , saldžiųjų bulvių , persimona)

3. Daržovės 
(briuselio kopūstai , morkos, brokoliai , salierai, pomidorai , geltonosios paprikos, cukinijos , baklažanai)

4. Švieži žalūmynai 
(garstyčios, petražolės, špinatai , svogūnai, kalendra)

5. Uogos 
(vyšnios, spanguolės , avietės , arbūzas , braškių , mėlynių , gervuogių, slyvų)

6. Džiovinti vaisiai 
(razinos , abrikosai , figos , slyvos)

7. Riešutai 
(kedro riešutai , graikiniai riešutai , lazdyno riešutai , anakardžiai , pistacijos)

8. Košės 
(kruopų košė , grikiai , soros , ryžiai)

9. Moliuskai / austrės

10. Prieskoniai 
(kardamono , raudonieji pipirai , karis , česnakai , svogūnai, ciberžolė)

11. Augalinis aliejus 
(alyvuogių , sezamo , riešutų)

12. Medus

13. Ženšenis , Sibiro ženšenis , auksinė šaknis , citrinžolės.

14. Cinko turintys produktai: pupelės, lęšiai, riešutai, grūdai, moliūgo sėklos. Rekomenduojama cinko paros norma yra 10 miligramų.

Už straipsnį dėkojame: Revoliucija.com

Categories
Dieta ir Mityba

15 patarimų kaip numesti nereikalingus kilogramus.

Šiuolaikinėje visuomenėje gyvenimas tiesiog verda. Kiaurą dieną žmonės yra užguiti rutinos – dirba nuo ryto iki vakaro, siekia karjeros, bando prasimušt gyvenime. Dauguma jų būna išvargę, suirzę, strese, – kieno pasekoje, jie galvoja tik apie vieną: darbą arba rytojų, visiškai nesusimąstydami apie save.
Todėl tokie žmonės, paprastai, per daug nesirūpina tuo ką valgo, geria, – jie tiesiog neturi tam laiko. Tačiau vieną rytą pabudę, jie pagaliau pamato tai, kas priverčia juos susimąstyti ir visgi priimti kitokį spredimą. Štai čia ir susiduriam su viena iš pagrindinių XXIa. problemų – viršsvoris.
Daug žmonių turi šią problemą. Tačiau tik vieniems jų pavyksta ją įveikti. Pastarųjų paslaptis tame, jog jie bet ką atiduos, jog būtų lieknesni ir jiems nesvarbu kiek tai užtruks, jie, paprasčiausiai, savim tiki. O štai likusieji, susidūrę su pirma kliūtimi savo kelyje, iškarto pasiduoda.
O toji kliūtis paprastai būna rezultatai, kurių jie tikisi, neatkreipdami dėmesio į gamtos dėsnius. Būkime realistai tu tikrai nenumesi 10kg per mėnesį, net 5kg nenumesi. Svorio mėtimas yra ilgas ir daug pasiryžimo reikalaujantis darbas. Daugiausiai kiek gali numesti per mėnesį svorio yra 1-3kg.
Svoris priklauso nuo daugybės faktorių: genetikos, krūvio dienos metu, mitybos, aplinkos. Žinoma, kai skaičiai tokie menki, pradingsta motyvacija, tačiau patikėkit, jūsų darbas atsipirks, būsite kur kas laimingesni ir labiau pasitikintis. Svarbiausia nenuleist rankų! Štai čia pasidalinsiu patarimais, kaip numesti nereikalingus kūno riebalūs.

 

Patarimai – kaip nuvesti svorio:

Sumažink kalorijų skaičiaus gavimą iš angliavandenių. Taip, teisingai. Kūno riebumo didėjimą skatina ne tik riebalai, tačiau ir angliavandeniai. Yra dviejų tipų angliavandeniai: greitųjų įsisavinimų ir lietųjų įsisavinimų. Tačiau riebalai auga tik iš pirmosios grupės. Greitai įsisavinami angliavandeniai turi daug cukraus, kuris yra labai lengvai suvirškinamas ir greitai įsiurbiamas organizmo energijos pavidalu.
Todėl būtinai šią energiją turi išeikvoti, antraip ji virs riebalų pavidalu. O štai lėtojo įsisavinimo angliavandeniai yra virškinami daug lėčiau. Organizmas po truputi siurbia iš jų energiją, kurią organizmas spėja išnaudoti, todėl ji nevirsta riebalais.

Blogieji angliavandeniai. Visi produktai turintys cukraus: vaisiai, saldainiai, bandelės, balta duona…

Gerieji angliavandeniai. Juoda duona, grūdai, kruopos, visos grūdinės kultūros…

Abi rūšys yra svarbios tinkamam organizmo funkcionavimui, tačiau kai jomis nepyknaudžiaujama. Suprantu, kad saldūmynus iškeisti į juodą duoną bus sunku, tačiau norint rezultato, turi aukotis. Sumažink bent per pusę kalorijų skaičiaus gavimą iš blogųjų angliavandenių ir pakeisk jį geraisiais. Tai bus geras žingnis norimo rezultato link.

Sumažink bendrą kalorijų skaičių per dieną. Turi padaryti kalorijų stygių organizmui, kad jis pradėtų naudoti savo sukauptus išteklius – riebalus. Paprasčiausiai, turi su maistu gauti mažiau kalorijų, negu išnaudoji per dieną. Tuo pačiu stenkis, suvartoti kuo mažiau greitojo maisto produktų: hamburgerių, kebabų ir t.t.

 [adrotate group=“3″]

Pradėk daryti kardio pratimus. Kardio pratimai yra velniškai svarbus dalykas, padedantis deginti riebalus. Bandymas numesti riebalūs be kardio pratimų yra tas pats, kas bandymas čiuošti ant ledo be pačiūžų. Tai įmanoma, bet sunku. Todėl šie pratimai padės tau pasiekti greitesnius ir labiau apčiuopiamus rezultatus per trumpesnį laiką.
Populiariausi kardio pratimai yra bėgimas arba minimas dviračiu. Tačiau dauguma žmonių yra susidarę klaidingą nuomonę: „Kuo ilgiau bėgiosiu, tuo greičiau numesiu riebalūs.“ Dėja… Esmė ne kiek tu nubėgai yra svarbu, bet kokiu intensyvumu tu tai darei.
Daug efektyviau riebalų deginime yra bėgti greičiau, bet trumpesnę distanciją, negu lėtai ir ilgą distanciją. Vienai kardio treniruotei pilnai užtenka 45min. Tačiau šį laiką turi atidirbti iš „dūšios“.

Susirask partnerį su tokiu pačiu tikslu. Aplamai, bet kokia veikla yra kur kas smagiau užsiimti drauge, negu vienam. Turėjimas tinkamą partnerį 34proc. padidina tikimybę, neapleist to ko pradėjai. Jūs nuolatos vienas kitą motyvuosit, rugtyniausit, lyginsit progresą. Todėl tie kas galvoja, jog norėtų pradėt sportuot, bet taip ir neprisiruošia, pats laikas susirast partnerį.

Nevalgyk cukraus, geriau keisk jį medumi. Cukrus greit įsisavinamas organizmo. Neišnaudojus jo suteiktos energijos, jis pavirsta riebalais.

Gerk žaliąją arbatą. Moksliniai tyrimai įrodė, jog šios arbatos poveikis degina riebalus. 2-3 puodeliai papildomai sudegintų iki 50kcal per dieną.

Valgyk daug kartų, tačiau mažomis porcijomis. Viskas yra susiję su metabolizmo procesu. Tai procesas, kurio metu organizmas prisiverčia save deginti riebalus. Būtent šis patarimas padės organizmui palaikyti šį procesą kiaurą dieną. Tačiau žiūrėk, kad tavo maistas būtų sveikas ir neperžengtų kalorijų ribos. Kiek kalorijų tau reikia suvartoti per dieną gali pasiskaičiuoti: http://www.tvirtas-kunas.lt/kaip-numesti-svorio

Gerk daug vandens. Vanduo gyvybiškai svarbus taisyklingam organizmo funkcionavimui. Vanduo apsaugo tavo kūną nuo dehidratacijos, tuo pačiu metu skatindama metabolizmo veiklą. Mažiausiai turite išgerti 1.5l per dieną. Tačiau šis vanduo turi būti grynas vanduo: negautas su maistu ar kitais gėrimais. Pagal naujausius Vokietijos tyrimus, žmogus, išgeriantis po 1.5l vandens per dieną, per metus sudegina papildomų 17,400kcal – apie 2kg riebalų, be jokių pastangų.

svorio-metimas

Venk alkoholio. Alkoholis stabdo metabolizmo funkcionavimą, apkraudamas nervų sistemą. Alkoholis, paprastai, turi daug kcal, kuris paverčiamas riebalais. Kaip manot iš kur atsirado posakis: „Alaus pilvas“?

 Venk blogųjų riebalų. Kaip ir angliavandeniai, riebalai taip pat skirstomi į bloguosius ir geruosius. Blogieji yra gyvuliniai riebalai: riebioje mėsoje, kiaušiniuose, nenugriebtame piene, grietinėje, riebiame sūryje… Gerieji yra augaliniai riebalai: riešutai, alyvuogių, rapsų, migdolų aliejus… Blogieji riebalai didina cholesterolio kiekį kraujyje, todėl didėja tikimybė kauptis riebalams. Gerieji riebalai mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje arba nei didina, nei mažina. Gerieji riebalai kur kas vertingesni tinkamai organizmo veiklai užtikrinti.

 Tinkamai miegok. Buvo atliktas eksperimentas kaip miegas įtakoja riebalų deginimą ir prieita išvada: žmogus, miegantis 4-5h per parą neduoda tinkamo poilsio organizmui, kieno pasekoje, kitą dieną jis būna išvargęs. Išvargusio žmogaus organizme nuolatos yra išskiriamas streso hormonas, kuris stabdo metabolizmo funkcionavimą ir trukdo organizmui tinkamai veikti. Todėl optimalus miego laiko tarpas turi būt 6-9h per parą, norint gauti geriausius rezultatus.

 Venk streso. Žmogaus, patiriančio stresą, organizme pradeda išsiskirti streso hormonas, kuris stabdo metabolizmą, o metabolizmas savo ruoštų – riebalų deginimą.

 Nevalgyk prieš miegą. Visas prieš miegą gautas kalorijas organizmas paverčia riebalais. Todėl patartina, tik riebalus metantiems žmonės, likus 2h iki miego, nieko nevalgyti. Sportuojantiems žmonėms, kurie augina raumeninę masę, toks būdas netinka. Jiems patariu likus 2h nieko nevalgyt, o prieš pat einant miegot suvartoti lėtai įsisavinamų angliavandenių: išgerti pieno stiklinę ar suvalgyti juodos duonos riekę. Šitoks būdas apsaugos organizmą nuo bado, miego metu.

 Užsibrėžk tikslą. Tikslo turėjimas neleis nukrypti nuo kelio. Užsibrėžkite tikslą: per mėnesį numesti 2kg kūno svorio, ar sumažinti liemens apimti iki tiek ir tiek. Tikslą galit pasirinkti patys, pagal norimą rezultatą.

 Matuok progresą. Rimčiausia priežastis, dėl kurios dauguma žmonių meta ar pasiduoda, metant nereikalingą kūno svorį, yra motyvacijos trūkumas. Motyvacija yra velniškai svarbus dalykas, verčiantis mus siekti savo tikslų. Todėl nuolatiniai progreso matavimai išlaikys motyvaciją ilgam. Tai padės greičiau pamatyti rezultatus. Sverkite save kiekvieną sekmadienį, tik ką atsikėlę ir rašykite savo svorį į sąsiuvinį. Paskui lyginkite.

Categories
Dieta ir Mityba Sveikata ir Sportas

Iš kur atsiranda viršsvoris?

Šiandien jums atskleisiu pavyzdį, kurią išsiaiškinau per 12 savo gyvenimų metų. Būdamas šešiolikos pastebėjau arba tiksliau pradėjau suprasti, kad neesu patenkintas savo figūra, nes turiu viršsvorio, pečiai siauri, esu fiziškai silpnas, nepatrauklus moterims, nepadarau nei vieno prisitraukimo ar atsispaudimo, fizinio lavinimo mokytojas rašo pažymius iš gailesčio. Žodžiu situacija buvo tikra tragedija.

Buvau stipriai apsinuodijęs ir nevalgiau kelias dienas, bet kai pagerėjo savijauta jaučiausi toks laisvas ir lengvas, pabandžiau padaryti prisitraukimą ir padariau netgi keturis, buvau nustebęs pats savimi. Juk nieko nedariau, o jau padarau. To priežastis buvo, kad praradau daug nereikalingo svorio, kol buvau apsinuodijęs. Nuo to laiko pradėjau sportuoti, vasarą lauke mokyklos stadione, žiemą sporto klubuose. Vėliau priėjau išvados, kad sporto salės yra visai nereikalingos, nes visas raumenų grupes galima treniruoti lauke ir pasiekti tuos pačius rezultatus neinvestuojant papildomų pinigų.

Dar vėliau įsirengiau skersinį namuose, dabar negaliu pro jį praeiti eidamas į tualetą ir šiai dienai jau padarau 20-į prisitraukimų be didelio vargo, 100-ą atsispaudimų taip pat be didelio vargo. Laikui bėgant pradėjo ir figūra keistis, norėjau priaugti daugiau raumenų masės, todėl valgiau penkis kartus per dieną ir labai daug. Labai daug tai yra 140 Kg vištienos file per metus, o kur dar visi kiti produktai. Atsirado viršsvorio, pilvo presą treniruoju kiekvieną dieną, bet pilvas nors ir sustiprėjęs vis vien atrodo skystas. Niekaip nesuprantu kodėl. O pasirodo, kad viskas slypi tame jog suvalgau tiek kalorijų, kiek nesudeginu per dieną ir visos jos eina į svorį. Paėmiau ir kardinaliai pakeičiau mitybą, įtraukiau daug vaisių, salotų, bet valgau tuos pačius penkis kartus per dieną, rezultatai pastebėti iš karto. Jei seniau vienos vištienos krūtinėlės užtekdavo dviems dienoms, tai db užtenka visai savaitei. Ir išlaidos sumažėjo, ir figūra pagerėjo, ir jaučiuosi geriau, ir stipresnis esu. Vieni pliusai.

Iš kur aš išmokau tiek daug valgyti? Kaip žinome vaikas kopijuoja savo artimiausius žmones, t.y tėvus. Mano tėvas daug dirbdavo ir neturėdavo kada pavalgyti dienos metu, todėl grįžęs po darbo valgydavo trigubas porcijas maisto. Jo svoris vienu metu siekė 120Kg. Kai pakeitė darbą, sumažėjo stresas, atsirado galimybė laiku pavalgyti, bet nebuvo laiko valgyti daug, todėl per vieną mėnesį pats to net nenorėdamas prarado 20kg.

Dar viena priežastis alaus vartojimas. Jei vartojate alų, jis skatina valgyti maistą – užkandžius prie alaus, tą skanią keptą duonytę su sūriu, vištienos sparnelius ir kitas skanybes. Bet dažniausiai tai darote vakare po darbo arba savaitgalį norėdami atsipalaiduoti, visos tos kalorijos eina į kūną ir taip pat atsiranda viršsvoris.

Netaisyklingas kvėpavimas ir rūkymas. Taip taip, tai taip pat augina svorį. Pamenu seniau sutikdavau rūkančią panelę ir paklausdavau kodėl rūkai? Kad svoris neaugtų. Turbūt matė per teliką arba iš draugės girdėjo. Rūkymas užkemša kvėpavimo takus dervomis ir visais kitais bjauriais dalykais, to pasekmė negilus kvėpavimas ir augantis viršsvoris.

Pasidalinau su jumis iš kur atsiranda viršsvoris. Pakeiskite mitybą, gyvenimo būdą ir netrukus pastebėsite rezultatus. Turėsite gražesnę figūrą, daugiau pinigų, daugiau pasitikėjimo savimi, daugiau jėgų, daugiau noro veikti ir keisti pasaulį aplink save.

 

Arnoldas Kubiliūnas

Categories
Dieta ir Mityba

Riešutai – Sveika ir skanu

Kiekvienas iš mūsų jau žinome kad riešutai yra maistingas ir lengvas užkandis. Riešutuose labai daug neprisotintų riebiųjų rūgščių, kurių pats organizmas negali gaminti todėl yra priverstas gauti šias maistines medžiagas su maistu. Taip pat riešutuose labai daug vitaminų, mineralų bei kitų naudingų maistinių medžiagų..

O detaliau kalbant:

Riešutų branduoliuose yra daug baltymų (iki 25 proc.), riebalų (iki 70 proc.), mineralinių medžiagų, E, K, PP ir B grupės vitaminų, mažai angliavandenių ir visai nedaug vandens.

Visuose riešutų rūšyse yra nervų ląstelėms būtino lecitino, kuris užtikrina efektyvią smegenų veiklą. Riešutuose esantys selenas ir jodas didina organizmo atsparumą radiacijai, geležis ir varis padeda gamintis raudoniesiems kraujo kūneliams, o folio rūgštis gerina atmintį. Sakoma, kad, kasdien suvalgydami po 85 g riešutų, sumažinsite cholesterolio kiekį kraujyje, užtikrinsite normalų kraujo spaudimą ir išvengsite širdies ligų.

Tačiau būkite atsargūs, jei turite skrandžio problemų: riešutai – sunkiai virškinamas maistas, tad apsiribokite nedideliu kiekiu. Geriausia – rinkitės riešutus be odelės.
Porcija riešutų (apie 25 gramai per dieną ) turi 125-190 kcal.

Kokie riešutai geriausi?

Riešutai riešutams nelygu. Jie skiriasi savo dydžiu, forma, skonio savybėmis ir poveikiu žmogaus organizmui. Todėl kiekvienas turėtu rinktis pagal tai ko labiau reikia organizmui.

– Lazdyno riešutai

Šie riešutai stabdo senėjimo procesą. Suvalgę 100 g riešutų, aprūpinsite savo organizmą keturių dienų vitamino E norma. Lazdyno riešutus ypač patartina valgyti vyresnio amžiaus žmonėms. Juose labai nedaug natrio, todėl jie tinka ir turintiesiems aukštą kraujo spaudimą. Malti lazdyno riešutai – puikus pagardas desertams, kepiniams, ledams.

– Graikiniai riešutai

Yra daugybė šių riešutų rūšių. Juose gausu naudingųjų medžiagų, iš kurių ypač svarbūs polinesotieji riebalai, mažinantys širdies ligų riziką, ir vitaminas B6, kuris padeda gamintis antikūnams ir raudoniesiems kraujo kūneliams. Valgydami graikinių riešutų, sumažinsite cholesterolio kiekį kraujyje, pagerinsite kraujotaką ir sustiprinsite širdį. Šie riešutai kaloringiausi: 100g – 690 kcal.

– Migdolai

Jei norite džiaugtis gražia ir lygia oda, valgykite migdolų. Juose gausu ląstelienos ir odai būtino vitamino E. Migdolai neretai vadinami moterų riešutais, nes jie labai naudingi būsimoms ir maitinančioms mamoms. Be to, šiuose riešutuose yra rūgšties, tad jų turėtų vengti tie žmonės, kurių inkstuose yra akmenų.

Anakardžio riešutai

Savo forma primenantys inkstą riešutai rekomenduojami besilaukiančioms moterims, nes juose yra nėščiosioms būtinos folio rūgšties. Be to, anakardžio riešutuose gausu magnio, cinko ir vario, kurie stiprina imuninę sistemą, ramina nervus, padeda įveikti stresą ir gerina savijautą. Jų valgyti patariama ir kontraceptikus vartojančioms moterims. Vegetarams šie riešutai – nepakeičiamas geležies ir baltymų šaltinis. Smulkinti riešutai puikiai tinka salotoms.

– Bertolijos riešutai

Tai didoki, pailgi, kreminės spalvos riešutai su tamsiai ruda luobele, pasislėpę tvirtame trisluoksniame kevale. Juose gausu fosforo ir seleno, kuris neleidžia susidaryti laisviesiems radikalams ir užkerta kelią vėžiui. Tai puikus vaikų ir vyresnio amžiaus žmonių mitybos paįvairinimas, be to, nepakeičiamas šventinių pyragų bei kitokių kepinių pagardas.

– Pistacijos

Jos yra tikras vitamino A, reikalingo regėjimui ir lygiai odai, aruodas. Beje, kuo žalesni šie riešutai, tuo jie naudingesni.

– Žemės riešutai

Žemės riešutai, dar vadinami arachisais, apskritai netgi nėra riešutai, tai ankštiniai augalai – pupos. Žalių jų valgyti nerekomenduojama – sukelia deginimą skrandyje, o lukštai yra itin stiprus alergenas. Išlukštenti ir paspraginti žemės riešutai – puikus augalinių baltymų šaltinis, vegetarams praktiškai atstojantis mėsą.
Beje, žinoma faktų, kai stiprią alergiją, net anafilaksinį šoką, žmonėms sukėlė vien tai, kad juos pabučiavo žemės riešutų kramsnojusieji.

Pagal: Kostas Jankus, „Valtiečių laikaštis“

Dėmesio!!! Visi riešutų mėgėjai yra raginami užpildyti šią formą. Kuri padės suburti žmones ir mėgstamiausių riešutų įsigyti už mažesnę kainą nei didžiuosiuose prekybos centruose.

Tiems kas planuoja savo išlaidas ir valgo riešutus. Anketa.

Categories
Dieta ir Mityba Sveika Gyvensena

Sveikos gyvensenos pagrindas – saikas!

Jau praėjo trys šių metų mėnesiai, taigi, pats laikas pradėti vykdyti sau duotus naujamečius pažadus. Jei jau prakalbome apie tai, kas gi gali būti geriau už pažadą pradėti sveikai gyventi?

Norėdami jums padėti jo laikytis, pateiksime kelis naudingus patarimus apie fizinį aktyvumą, subalansuotą mitybą, panagrinėsime antsvorio problemą.

FIZINĖ TRENIRUOTĖ – KAS TIKTŲ MAN?

Pirmoji taisyklė, kurios turi vadovautis visi, nusprendę susiimti ir galiausiai pradėti treniruotis –nepamiršti saiko. Po ilgesnės pertraukos nesportuojant, vienu sykiu nubėgę 10 kilometrų ne tik prarasite motyvaciją toliau sportuoti (nes po tokios treniruotės jausitės labai prastai), bet ir neįgyvendinsite nė vieno iš savo tikslų, kokie jie bebūtų: svorio metimas, geresnė fizinė forma, imuniteto stiprinimas ar tiesiog gera savijauta.

Kita daugeliui pradedančiųjų sportuoti iškylanti problema – laiko stoka. Šiuolaikinis gyvenimo tempas neretai neleidžia laikytis pažado kelis kartus per savaitę vakarais reguliariai eiti į treniruotę ar treniruoklių salę. Įsisukus į darbų sūkurį, viskas ima atrodyti neįveikiama ir labai energingai pradėta veikla greitai pavirsta nemalonia pareiga, kuri atsiradus pirmai galimybei užsimiršta.

Ką daryti, jei norėtumėte būti fiziškai aktyvesni, tačiau tam trūksta laiko ir jėgų?

Keletas patarimų:

1. Išsirinkite jums patinkantį ir tinkantį treniruotės stilių.

Rinkdamiesi jums tinkamiausią sporto rūšį, pamąstykite apie savo pomėgius bei charakterio tipą. Jeigu jums patinka savarankiškai siekti užsibrėžtų tikslų, pasirinkite gerą treniruoklių salę, kur padedami asmeninio trenerio galėsite susidaryti tinkamą treniruotės programą ir ramiai ja užsiiminėti. Jeigu esate žmogus, kuris energijos semiasi iš muzikos ir šokio, treniruoklių salė – ne jums. Rinkitės šokius – čia galimybės tiesiog neišsemiamos: nuo salsos pamokų iki įvairiausių aerobikos atmainų ar gatvės šokių.

2. Stenkitės nepraleidinėti treniruočių.

Kartais sunkiausia – būtent ta akimirka, kai tamsoje ir šaltyje reikia susiimti ir nukreipti žingsnius sporto klubo link. Kai jau atvykstate į vietą, jaučiatės gerai, o kai po treniruotės paliekate sporto salę, esate su kaupu pasisėmę energijos. Be to, galite savimi didžiuotis, nes rūpinatės savo kūnu.

3. Nevenkite savęs šiek tiek palepinti.

Sudarykite su savimi sandėrį: jei visą savaitę laikysitės treniruočių plano, savaitgalį galėsite sau leisti ką nors malonaus. Tačiau negudraukite ir apdovanokite save tik savaitgaliais, o ne po kiekvienos treniruotės! Moterys, jeigu jums dažniau eiti į treniruotes padeda naujo sezono pradžioje įsigyta madinga sportinė apranga, negailėkite pinigų šiam malonumui – tai su kaupu atspirks, kai po kelių mėnesių džiaugsitės dailesnėm kūno linijom ir geresne savijauta.

4. Treniruotės metu gerkite daug skysčių, kad išvengtumėte jų trūkumo ir nuovargio.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė: „užsiimant aktyvia fizine veikla organizmas išskiria daugiau prakaito, todėl prarandama daugiau skysčių nei įprastai. Svarbu to nepamiršti, nes kai skysčių pusiausvyra kūne sutrikdoma, žmogus treniruotės metu greičiau pavargsta, praranda daugiau jėgų, po treniruotės jaučiasi nusilpęs. Sportuojant būtina su savimi turėti vandens ir reguliariai gaivinti organizmą. Rekomenduoju išgerti bent litrą vandens sportuojant iki valandos, na o ilgesnės treniruotės metu vartoti specializuotus gėrimus, skirtus sportuojantiems.“

5. Stenkitės kuo daugiau judėti.

Jeigu vis dėlto nepavyksta į treniruotę nueiti taip dažnai, kaip norėtųsi, pasistenkite rasti būdų kasdien daugiau pajudėti. Dažniau vaikščiokite pėsčiomis, vietoje lifto pasirinkite laiptus, eidami į darbą rinkitės kuo įvairesnius maršrutus. Tokiu būdu ne tik geriau pažinsite miesto apylinkes, bet ir galėsite įveikti skirtingo ilgio atstumus ir taip sudeginti skirtingą kiekį kalorijų. Specialistai rekomenduoja įveikti apie 10 000 žingsnių per dieną.

Taip pat pamąstykite apie veiklą, kurios galite imtis kartu su draugais. Gal smagiau praleisti laiką šokių salėje, o ne sėdint kavinėje ir gurkšnojant kokteilį?

TRENIRUOTĖ EFEKTYVI TIK SU TINKAMA MITYBA

Šiandien galima išskirti du pagrindinius mitybos principus – balansą ir saiką.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė: „ne tik sportas palaiko puikias formas ir sveikatą – turime susimąstyti ir apie mitybą, jos subalansavimą ir saiką. Renkantis kasdienį valgiaraštį patarčiau valgyti įvairius produktus ir jų grupes – susidarykite meniu taip, kad turėtumėte iš ko rinktis. Tokiu būdu užtikrinsite reikiamą vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų kiekį organizme. Beje, nėra gero ar blogo maisto – svarbiausia tinkamai jį derinti. Nebūtina atsisakyti vieno ar kito saldumyno ar gaiviojo gėrimo – svarbiausia nepamiršti saiko ir rinktis maistą, kuris derėtų prie jūsų gyvenimo būdo.“

Jeigu jūsų tikslas – kuo greičiau numesti svorio (nors greitas svorio metimas nėra rekomenduojamas sveikatos specialistų, kadangi prarasti kilogramai gali labai greitai sugrįžti), rezultatų gali duoti mitybos pakeitimas ir dietos laikymasis. Jeigu norite svorį numesti visam laikui, sustiprinti raumenis ir pagerinti bendrą savijautą bei sveikatą, poveikio sulauksite tik tinkamai derindami mitybą ir fizinį aktyvumą.

Pradėjus reguliariai treniruotis, reikia kritiškai įvertinti savo mitybą ir laikytis balanso – nė viena maistinė medžiaga negali būti pašalinta iš jūsų raciono. Dėl šios priežasties negalima visiškai atsisakyti riebalų (pvz., organizmui labai svarbios omega riebalų rūgštys), taip pat organizmui reikalingų angliavandenių, kurie yra mūsų organizmo „kuras“, suteikiantys jėgų ir energijos. Klaidinga manyti, kad vartojant maisto produktus ir gėrimus, kurių sudėtyje yra cukraus, svorio numesti nepavyks – vartoti galima visus produktus, tik tai reikia daryti saikingai.

KAS YRA ANTSVORIS IR KAIP JO IŠVENGTI?

Kalbėdami apie antsvorį, turime omeny ne kelis papildomus kilogramus, kurie susikaupė per šventes, bet apie rimtas sveikatos problemas. Labai didelis antsvoris neretai sukelia širdies negalavimus, nugaros skausmus, stresą, depresiją ir kitas ligas. Kadangi pastaruoju metu tai yra vienas iš pagrindinių sveikatos sutrikimų, kiekvienais metais pirmaujančios pasaulio mokslo įstaigos atlieka daugybę tyrimų, siekdamos nustatyti to priežastis. Dabar jau suprantama, kad antsvoris yra kompleksinė sveikatos problema, kurią lemia keletas vienu metu veikiančių faktorių. Kadangi žmonių mitybos įpročiai labai skirtingi, dėl antsvorio negalime kaltinti nė vieno konkretaus gėrimo, maisto produkto ar maistinės medžiagos. Pagrindinė problema – per didelis suvartotų kalorijų kiekis ir per nepakankamas kalorijų sudeginimas.

JAV esantis Ligų kontrolės ir prevencijos centras savo tyrime „Antsvoris ir nutukimas: priežastys ir pasekmės“* yra nurodęs, jog antsvorio priežastis – tai, kad nėra balanso tarp mūsų suvartojamų ir išeikvojamų kalorijų. Kalbant paprasčiau, per daug valgome ir per mažai judame. Svarbiausia – atsiminti, kad svarbi kiekviena kalorija! Taigi norint išlaikyti pageidaujamą svorį ir išsaugoti gerą savijautą labai svarbu balansas: reikia išeikvoti iš maisto ir gėrimų gaunamas kalorijas atliekant kasdienius darbus bei treniruojantis.

Categories
Dieta ir Mityba

Norintiems maitintis sveikai

Neįmanoma pervertinti sveikos mitybos svarbos. Pasaulio sveikatos organizacija konstatavo, kad dvi pagrindinės sveikatos sutrikimų priežastys Europoje ir JAV yra pasyvus gyvenimo būdas ir netinkama mityba. Tai kas gi žinotina norint sveikai maitintis?

Sveika mityba prasideda nuo sugebėjimo atskirti naudingas ir žalingą maistą ir teisingai pasirinkti. Keli paprasti sveiki ir maistingi kasdieninės mitybos pokyčiai gali pagerinti savijautą, galbūt net pailginti gyvenimą.

Atsargiai su baltymais

Baltymai yra nepakeičiamas amino rūgščių šaltinis. Amino rūgštys – būtina statybinė neriebiųjų audinių (raumenys, kaulai, oda, plaukai ir nagai) medžiaga. Naudinguosiuose baltymuose maža sočiųjų riebalų, cholesterolio. Šios rūšies baltymų gausu laukinėje lašišoje, pupelėse ir kituose ankštiniuose augaluose, sojos produktuose, sėklose (saulėgrąžų ir moliūgų), riešutuose, taip pat riešutų svieste.

Mėsos gaminiai taip pat yra baltymų, taigi ir amino rūgščių šaltinis, tačiau mėsoje gausu sočiųjų riebalų, cholesterolio. Mėsos gaminiai gana dažnai būna užteršti antibiotikais ir hormonais (retas šiuolaikinis gyvulių augintojas be jų apsieina). Nuo mėsos cholesterolio pertekliaus pamažu užsikemša arterijos ir silpsta imuninė sistema. Mėsos produktų reiktų vengti, žmonėms, kurie neturi laiko daug sportuoti, nedirba sunkaus fizinio darbo. Nedideli cholesterolio kiekiai būtini moterų hormonų pusiausvyrai, todėl visiškas jo nebuvimas taip pat gali būti pavojingas.

Nebijoti riebalų

Organizmui būtini nesotieji (mono ir poli) riebalai, omega 3 ir omega 6 riebiosios rūgštys. Geras naudingųjų riebalų šaltinis yra nerafinuotas alyvuogių aliejus, linų, vynuogių sėklų arba palmių aliejus taip pat įvairūs riešutai. Naudingieji riebalai padeda kūnui įsisavinti tik riebaluose tirpstančius antioksidantus ir mikroelementus, kaip vitaminus A, E, D, K ir likopenas.

Reikėtų saugotis sočiųjų rūgščių ir transizomerinių riebiųjų rūgščių (ypač pavojinga eruko rūgštis), jų gausu sviesto mišiniuose, o ypač margarine. Šių rūšių riebalai sukelia širdies ligas, gali būti širdies smūgio, aukšto spaudimo priežastis, yra susiję su nutukimu. Daug kenksmingų riebalų aptinkama mėsoje ypač kiaulienoje.

Vaisiai vietoj cukraus

Angliavandeniai yra pagrindinis energijos šaltinis. Ypač vertingi kompleksiniai angliavandeniai ir ląsteliena. Kadangi juos organizmas pasisavina palaipsniui (turi būti suskaidomi į paprastuosius angliavandenius) jie ilgesnį laiką išskiria energiją. Šios rūšies angliavandeniai sureguliuoja cholesterolio lygį kraujyje, gerina virškinimą, mažina kalorijų įsisavinimą. Puikūs šių medžiagų šaltiniai yra avižų dribsniai, rudieji ryžiai, brokoliai, moliūgai, žalumynai, saldžiosios bulvės, pupelės ir švieži vaisiai.
Reiktų vengti paprastųjų angliavandenių, jų gausu visur, kur daug cukraus (saldainiuose, leduose, vaisvandeniuose ir t.t.). Kadangi paprastieji angliavandeniai įsisavinami beveik akimirksniu, jie glaudžiai susiję su nutukimu, diabeto išsivystimu.

Augalinės kilmė maistas, kuriame gausu ląstelienos ir antioksidantų gerina bendrą savijautą, reguliuoja virškinimą. Augalinės maisto medžiagos padeda išvengti širdies ligų, vėžio ir diabeto, stiprina imunitetą, augalams būdingi mikroelementai būtini smegenims, taigi gerina protinę veiklą.

Categories
Dieta ir Mityba

Nuotaikų piliulės slepiasi maiste

Liūdesį melancholiją gali nuvyti… žuvis. Bet ne kažkokia peršaldyta jūros lydeka, o žinoma, tos žuvų rūšys, kuriose gausu riebiųjų Omega-3 rūgščių. Šios rūgštys dalyvauja hormonų apykaitoje, padeda palaikyti emocinį atsparumą ir pasipriešinti depresijai.

Tad tegu ant jūsų stalo dažniau būna silkės, sardinių, skumbrės, tuno, o jei galima, tai ir upėtakio bei lašišos. Norėdami padidinti atsparumą stresams vartokite moliuskus.

Dribsniai nuo neurozės

„Laimės hormonų” endorfinų yra šokolade ir avižose. Vadinasi anglų tradicija pradėti dieną su avižine koše turi prasmę!

Atsikratyti streso padeda saldi raudona paprika. Joje yra medžiaga, analogiška hormonui kortizonui, reguliuojančiam nervinę įtampą.

Krakmolingas maistas sumažina adrenalino lygį. Todėl nusiraminti padeda… daug krakmolo turinčios bulvės, išvirtos su lupenomis.

Geriausiai nuotaiką pakelia braškės ir avietės. Su plakta grietinėle!

Antidepresinį poveikį turi: bananai, pomidorai, avokadai, greipfrutai, žalieji obuoliai.

Bananuose yra alkaloidas karminas, kurio pagrindą sudaro ne mažiau žinomas meskalinas –„laimės narkotikas”. Užkąsti banano gerai, jei esate susijaudinęs, pavyzdžiui, prieš egzaminą.

Abrikosai ir persikai padeda susierzinus.

Rūgštynės, špinatai, ridikai padės esant įtampai ir nuovargiui.

Užmėtykim depresiją riešutais!

Atsisveikinti su niūria nuotaika padės turtingi vitaminais E, C, beta – karotinu ir selenu, produktai.

Selenas veikia kaip antioksidantas ir stimuliuoja ypatingo fermento, padedančio skaidyti ir šalinti iš organizmo oksidantus, gamybą.

Todėl kai kurie mokslininkai mano, kad selenas yra svarbi priemonė depresijos profilaktikoje, ypač didmiesčių gyventojams. Geriausi seleno šaltiniai – daiginti kviečiai ir avižos, grybai (paruošti maistui be acto), graikiški riešutai, šparagai, aguročiai, patisonai ir salierai.

Viskas, kas neskanu – gniuždo psichiką

Gydytojų psichiatrų nuomone, bet koks neskanus ir vienodas maistas mažina emocinį foną, provokuoja chroninį nuovargį. Dažnai, griebdamiesi griežtos dietos, kurią sudaro nemėgiami produktai, žmonės traumuoja save psichologiškai, o tai gali baigtis tikru nerviniu sutrikimu.

Be to, kai žmogų kamuoja užsitęsusi depresija, jo skoniniai pojūčiai keičiasi – maistas atrodo be skonio, tarsi vatinis, nedžiugina mėgstamiausi skanėstai. Tačiau ligonis grynai mechaniškai ima daugiau valgyti. 30 proc. žmonių, sergančių depresija, tunka.

Psichiatrijoje yra sąvoka – dietinė depresija. Jos aukomis dažniausiai tampa moterys, sekinančios save dietomis. Smegenys negauna pakankamai naudingų medžiagų ir siunčia nerimo, įtampos signalus. Žmogus jaučiasi nelaimingas, nepatenkintas, jį pradeda erzinti artimieji.

Mono dietų mūsų psichika taip pat nemėgsta. Jei, pvz. ilgai gersite tik kefyrą, sutrikus organizmo metabolizmui, ims kauptis ketaus dalelės, kurios sekina smegenis ir kenkia širdžiai.

Categories
Dieta ir Mityba Top 10 Mitai

Dešimt mitų apie mitybą

Vėlyva vakarienė tukina, ananasai yra natūralūs riebalų degintojai, o nuo šviežios duonos ima skaudėti pilvą. Taip ar ne? Susipažinkite su dešimt populiariausių mitų apie mitybos įpročius.

Nuo bulvių storėjama

Visiška netiesa! Lyginant su kitais garnyrais, bulvės turbūt geriausiai padeda išsaugoti nepakitusias kūno linijas. Vienoje porcijoje (maždaug 150 g) bulvių yra tik 104 kalorijos. Tokiame pačiame kiekyje ryžių yra 162, o makaronų – 209 kalorijos. Susilaikyti vertėtų tik nuo gruzdintų bulvių lazdelių – vienoje porcijoje šio skanėsto (be majonezo!) yra 263 kalorijos.

Druska didina kraujo spaudimą

Šis teiginys remiasi neginčijama tiesa – druska tirština vandenį, todėl vartojant ją pakyla organizme esančio vandens lygis ir didėja kraujo spaudimas. Tyrimas su laboratorinėmis žiurkėmis įrodė, kad suėdus sūraus pašaro gyvūnėliams iš tiesų pakildavo spaudimas. Tačiau žmonės suvartoja santykinai mažiau druskos. Be to, žmonėms nuo sūraus maisto kraujo spaudimas padidėja tik išimtinais atvejais ir labai nežymiai. Todėl daugelis iš mūsų gali nesibaimindami pasibarstyti druska rytinę kiaušinienę.

Vitaminų perdozavimas gali būti mirtinas

Žmonės, be gydytojo nurodymų dideliais kiekiais vartojantys vitaminus, blogiausiu atveju gali pakenkti savo sveikatai. Pavyzdžiui, perdozavus vitamino C, gali paleisti vidurius, o vitamino B – atsirasti neurologinių sutrikimų. Tuo tarpu besilaukiančios motinos, tik šiek tiek perdozavusios vitamino A, gali pakenkti vaisiaus vystymuisi. Be to, daugelis mokslininkų įtaria, kad vartodami pernelyg daug beta karotino, rūkaliai gali greičiau susirgti plaučių vėžiu. Sportuojant mažėja rizika susirgti diabetu, tačiau antioksidantai, kurių gausu vitaminų sudėtyje, sukelia priešingą organizmo reakciją ir naikina sporto teikiamą naudą. Mokslininkai pabrėžia, kad tokiu poveikiu įtariami tik vitamininiai preparatai. Todėl nesibaiminkite, kad kramsnodami morkas pakenksite sveikatai. Nuolat valgant šviežius vaisius ir daržoves, grūdinius, pieno, mėsos ir žuvies produktus, jų apskritai galima atsisakyti.

Špinatai yra geležies šaltinis

Iki šiol gaji nuomonė, kad špinatuose yra labai daug geležies. Dėl to kaltas vienas nesusipratimas: 1890 metais šveicarų fiziologas Gustave von Bunge apskaičiavo, kad 100 gramų džiovintų (!) špinatų yra 35 miligramai geležies. Vėliau šis santykis buvo perskaičiuotas naudojant šviežius špinatus, kurių 90 procentų sudaro vanduo. G. von Bunge apskaičiuotą geležies kiekį teko padalinti iš dešimties. Be to, vertėtų žinoti, kad iš augalinės kilmės maisto geležis pasisavinama kur kas prasčiau nei iš gyvulinės.

Vėlyva vakarienė tukina

Tie, kurie visą dieną sočiai valgo, tačiau vis tiek neatsisako gausios vakarienės arba sėdėdami priešais televizorių sudoroja pakelį bulvių traškučių, neturėtų nustebti priaugę keletą nepageidaujamų kilogramų. Ir tik dėl to, kad bus viršyta rekomenduojama paros kalorijų norma. Žinoma, galima atsisakyti vakarienės, tačiau rezultatas bus toks pats, jei nevalgysite pusryčių arba pietų.

Šviežia duona sukelia pilvo skausmus

Panašu, kad šis teiginys atkeliavo iš visuotinio nepritekliaus laikų. Kad būtų suvalgytas anksčiau prapjautas duonos kepalas, vaikams būdavo meluojama, kad šviežia, kvepianti duona sukelia baisius pilvo skausmus. Šiandien turbūt visi pritars, kad ką tik iš krosnies ištraukta bandelė tikrai nesukelia jokių nemalonių pojūčių. Atsargiau šviežiais kepiniais reikėtų skanauti jautriems žmonėms – nuo tokio maisto organizme gali pradėti kauptis dujos.

Sveikiausias – žalias maistas

Ilgai verdant produktus, kuriuose yra karščiui neatsparių vitaminų B1 ir B6, taip pat vitamino C, jie tampa nebe tokie vertingi. Dėl šios priežasties būtina nuolat valgyti šviežius vaisius ir daržoves. Kita vertus, tokios naudingos medžiagos kaip beta karotinas, esantis morkose ir pomidoruose, pakaitinus tik dar geriau įsisavinamas. Ryžiai, bulvės arba ankštinės kultūros nevirti iš viso yra netinkami vartoti. Žali kiaušiniai, mėsa ir žuvis gali turėti sveikatai pavojingų bakterijų, kurios sunaikinamos tik aukštoje temperatūroje. Todėl geriausia valgyti ir žalią, ir virtą maistą.

Valgant kiaušinius kraujyje didėja cholesterolio kiekis

Cholesterolis yra medžiaga, gyvybiškai svarbi mūsų organizmui. Ši riebalus primenanti masė sudaro didžiąją dalį širdies ir smegenų. Todėl organizmas per dieną pats pagamina 1000 – 1500 miligramų cholesterolio. Su maistu gauname dar 100 – 300 miligramų per dieną. Vištos kiaušinyje yra 200 miligramų cholesterolio (arbatiniame šaukštelyje sviesto – vos 24 miligramai), tačiau organizmas pasisavina tik 30 – 60 miligramų. Per dieną galima suvartoti daugiausia 500 miligramų cholesterolio. Daugelis tyrimų įrodė, kad nepriklausomai nuo mitybos cholesterolio kiekis kraujyje paprastai būna panašus.

Rudi kiaušiniai sveikesni už baltus

Kiaušinio lukšto spalva priklauso nuo jį padėjusios vištos rūšies. Tai neturi nieko beendro su jo kokybe. Seniau baltoos vištos netgi buvo laikomos narvuose, o rudos auginamos laisvėje. Laimei, šiandien ant pakuotės galime rasti informaciją, kokiomis sąlygomis buvo padėti mūsų perkami kiaušiniai.

Ananasai degina riebalus

Ananasuose esantys fermentai skaido baltymus, tačiau kažkodėl buvo sukurtas mitas, kad jie degina riebalus! Nežinia, ką šie du dalykai gali turėti bendro. Šiaip ar taip, švieži ananasai tikrai skanūs ir naudingi mūsų organizmui.

Categories
Dieta ir Mityba

Šiek tiek apie rūgusį pieną

Pienas, dieta, mityba, rūgpienis

Nežinia, kada žmonės ėmė rauginti šviežią pieną ir gerti šį produktą, įgijusį naujų savybių. Apie recepto senumą galima spręsti iš mitų ir legendų, istorinių faktų. Prancūzų monarchas Liudvikas XIV sirgo sunkia virškinimo sistemos liga ir išsigydė rūgusiu pienu. Apie tai sužinojo rusų mikrobiologas ir darvinistas I. Mečnikovas. Tyrinėdamas ilgaamžiškumą, jis nustatė, kad daug ilgaamžių žmonių vartojo produktus, kurių gaminimui buvo naudojamas rūgęs pienas. Studijuodamas šio produkto poveikį žmogaus organizmui, I. Mečnikovas atrado, kad jis pakeičia mikroflorą, tai yra ligas sukeliantys mikrobai ištirpsta rūgštyje. I Mečni-kovo hipotezė apie ilgaamžiškumą grindžiama tuo, kad fermentacijos metu žarnyne išsiskiria indolas, skatolas ir t.t., kurie organizmui yra kenksmingi.

Rūgštus pienas juos neutralizuoja, tuo pačiu ilgindamas žmogaus gyvenimą. Šiuolaikiniai mokslo tyrimai patvirtino teigiamas pieno savybes ir vertybes, įrodydami, kad senėjimo procesą sąlygoja daugybė faktorių, o geras rūgštaus pieno poveikis – vienas senatvę atitolinančių faktorių.

Tam tikroje temperatūroje paraugintas šviežias pienas virsta nauju produktu, išoriškai primenančiu želė, kurio cheminė sudėtis tokia: 100 g yra 4,2 g baltymų, 4,3 g riebalų ir 4,5 g angliavandenių. 100 g rūgštaus pieno tėra tik 76 kcal. Kadangi rūgštaus pieno kaloringumas nedidelis, jis rekomenduojamas kaip dietinis produktas žmonėms, siekiantiems suliesėti, irtiems, kurie nenori nutukti. Rūgusiame piene daug kalio – 100 g -190 mg, kalcio -150 mg ir fosforo – 135 mg. Jame yra beveik visi vitaminai, o raugintame ožkos piene daug PP vitaminų, arba nikotininės rūgšties, reikalingos smegenų funkcijoms. Taigi, šis produktas nepakeičiamas vaikams ir pagyvenusiems žmonėms.

Žymus bulgarų pediatras A. Fikovas tyrimais įrodė, kad po motinos pieno rūgęs pienas yra geriausias maistas krūtimi maitinamiems kūdikiams. Jį pediatrai naudoja skrandžio-žarnyno sutrikimų gydymui ir profilaktikai.

Rūgpienyje amino rūgščių yrą daug daugiau nei šviežiame piene. Tai skatina organizmo augimo procesą. Prisotintos riebalinės rūgštys išvalo kepenis nuo riebalinių lašų ir profilaktiškai gydo nuo aterosklerozės.

Gydomosios rūgusio pieno savybės išlieka ir gaminant iš jo kitus gėrimus, pavyzdžiui, pieno kokteilius. Rūgusį pieną galima naudoti daugybės patiekalų gamybai. Pavyzdžiui, rūgpienį sumaišius su vaisiais padaugėja vitaminų, ypač C, ir organinių vaisių rūgščių.

Šis produktas yra būtinas racionaliai, profilaktinei ir dietinei mitybai.

treneris.net

Categories
Dieta ir Mityba Sveika Gyvensena

Žaliavalgystė: alternatyvi mityba [video]

Žaliavalgystė
Žaliavalgystė

Šiame video parodyta, kad iš esmės galima maitintis visai kitaip ir nejausti jokio diskomforto. Tai tiesiog išlaisvėjimas nuo nesveikų mitybos įpročių. Tiesiog vieną maistą pakeičiame kitu ir po to jo norime – jis skanus.

Pokalbis su Tadu Lomanu. Klausimus užduoda Darius Baublys.

RuTube nuoroda: http://rutube.ru/tracks/3385818.html?v=3cbf25c2d0758620cad45f2aaa56b8c8

Šaltinis: www.sarmatas.lt